Data de miercuri, 20 februarie, a marcat debutul proiectului "ANATOmia unei Aliante", organizat de Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, cu sustinerea Departamentului de Diplomatie Publica al NATO. Sesiunea introductiva, intitulata "Putting the O in NATO", a reunit grupul-tinta format din 40 de cadeti, care si-au testat cunostintele despre Alianta raspunzand unor intrebari punctuale despre aspecte NATO. Sesiunea a continuat cu o prezentare dedicata momentelor de inceput ale Organizatiei si evolutia acesteia pe parcursul celor 70 de ani de existenta. Cadetii au analizat textul Tratatului de la Washington si s-au angajat in discutii dinamice cu privire la aspecte relevante, cum ar fi apararea colectiva, securitate si cooperare, gestionarea crizelor, valorile promovate de Alianta si rolul actual al NATO ca promotor al pacii si securitatii.
Academia Fortelor Terestre din Sibiu a gazduit marti, 26 februarie, prima prezentare din cadrul etapei „70 de ani in 7 teme”, in contextul proiectului ”aNATOmia unei Aliante”. Cadetii Academiei s-au intalnit cu generalul de brigada (r) Mircea Mindrescu, pentru a afla informatii si detalii despre istoria si structura Aliantei si in special despre misiunea si rolul Centrului Intrunit de Analiza si Lectii Invatate - JALLC, din Portugalia, la comanda caruia s-a aflat Gl.bg. (r.) Mircea Mindrescu in perioada 2013 – 2016.
Seria de seminarii „70 ANI in 7 teme,” gazduita de Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu in cadrul proiectului „aNATOmia unei Aliante,” a continuat joi, 28 februarie, cu prezentarea realizata de ing.dr. Valentin Lupu. Interactiunea dintre studenti si invitat a vizat o analiza detaliata a valorilor fundamentale ale Aliantei, precum si o intelegere mai profunda a culturii organizatiei. Intalnirea s-a finalizat cu un chestionar interactiv care a avut ca scop testarea cunostintelor dobandite de studenti in urma acestei prezentari.
In data de 12 martie a avut loc cea de-a IV-a intalnire din seria de seminarii dedicate sectiunii “Expertii se adreseaza tinerilor” a proiectului “ANATOmia unei Aliante”. In cadrul evenimentului, cadetii Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” au intalnit-o pe doamna Alina Coca, director adjunct operatiuni media la NATO, care a abordat tema “O fata feminina a NATO”, expunand studentilor militari aspecte legate de rolul si contributia femeilor in cadrul Aliantei. “Comunicarea ca o forta soft” a fost un alt aspect dezbatut ca parte a interactiunii, punandu-se accent pe aspecte practice privind constientizarea si combaterea manipularii si a stirilor false.
Data de 14 martie a marcat cea de-a cincea intalnire a cadetilor implicati in proiectul "aNATOmia unei Aliante", desfasurat in cadrul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu. Seminarul a evidentiat devenirea Aliantei Nord Atlantice, cu accent pe unele aspecte istorice, militare si politice. Tema "Promisiunea Aliantei: rundele de extindere", moderata de prof. Virgil Nistor, i-a implicat pe cadeti in analizarea politicii de largire a NATO, precum si a procesului de accedere.
In data de 19 martie a avut loc cea de-a VI- a intalnire din seria de seminarii dedicate sectiunii „Expertii se adreseaza tinerilor”, parte integranta a proiectului „aNATOmia unei Aliante”, organizat de Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu. In cadrul evenimentului, cadetii institutiei noastre l-au intalnit pe gl.lt. John C. Thomson III, comandant al LANDCOM (NATO Allied Land Command), a carui prezentare, intitulata “NATO in secolul XXI”, s-a axat pe evolutia si transformarea Aliantei Nord-Atlantice, cu accent pe provocarile curente specifice unui context de securitate dinamic caracterizat de volatilitate, incertitudine, complexitate si ambiguitate.
Sesiunea de dupa-amiaza a celui de-al saselea seminar din cadrul etapei "Expertii se adreseaza tinerilor", activitate integrata proiectului "aNATOmia unei Aliante", l-a avut ca invitat pe domnul gl.mr. Daniel Petrescu, comandantul Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (HQ MNDSE). In cadrul evenimentului au fost subliniate aspecte cheie privind NATO si initiativele multinationale de pe teritoriul Romaniei, prilej cu care studentii militari au luat contact cu o analiza detaliata a evolutiei, rolului si contributiei Aliantei in promovarea cooperarii, pacii, stabilitatii si securitatii transatlantice.
In data de 21 martie, Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu l-a avut ca oaspete pe gl.lt. (r) dr. Virgil Balaceanu, presedintele Asociatiei Ofiterilor in Rezerva din Romania.
Studenti ai institutiei noastre au asistat la seminarul sustinut de acesta pe tema „Romania si NATO: 15 ani de parteneriat durabil”, care a analizat, in cadrul unei sesiuni deschise de intrebari si raspunsuri, punctele tari, slabe, amenintarile si oportunitatile Aliantei si ale Romaniei, ca membre NATO. Acest seminar, al saptelea din cadrul proiectului „aNATOmia unei Aliante”, a prefatat aniversarea a 15 ani de cand Romania a dobandit statutul de membru NATO, care va fi celebrata in data de 29 martie.
Luni, 25 martie, s-a incheiat prima etapa a proiectului “aNATOmia unei Aliante”, intitulata “Expertii instruiesc tinerii”. Cu aceasta ocazie, cadetii Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” au beneficiat de experienta nationala si internationala a domnului gl.mr. Catalin Tomita Tomescu, loctiitorul secretarului general al Ministerului Apararii Nationale. In prezentarea sa, invitatul a abordat tema revolutiei in afacerile militare, axandu-se cu precadere pe transformarile care au remodelat Alianta in perioada de dupa terminarea Razboiului Rece.
Luni, 25 martie, studentii Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” au avut onoarea de a-l avea ca invitat pe domnul gl. (r) dr. Stefan Danila, in cadrul seminarului final al sectiunii „Expertii se adreseaza tinerilor”, parte integranta a proiectului „aNATOmia unei Aliante”, organizat de Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu”. Tema intalnirii, “Summit-urile NATO inainte si dupa invadarea Peninsulei Crimeea”, a lansat o analiza detaliata asupra aspectelor care privesc summit-urile NATO de la Chicago, Newport, Varsovia si Bruxelles.
Ziua de marti, 2 aprilie, a marcat debutul celei de-a doua etape a proiectului educational de diplomatie publica „aNATOmia unei Aliante”. Prima manifestare din cadrul acesteia, intitulata „Tinerii ii instruiesc pe cei mai tineri”, a fost gazduita de Colegiul National „Horia, Closca si Crisan” din Alba Iulia. Actiunea a fost derulata in pareneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Alba si cu participarea elevilor din Colegiul National „Horia, Closca si Crisan” si din Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian”.
In cadrul activitatii s–a organizat o expozitie de promovare a Aliantei Nord Atlantice, urmata de discutii libere pe teme NATO, vizionari de materiale de promovare, scopul fiind mediatizarea culturii NATO dinspre lumea militara spre lumea civila, largirea orizonturilor de cunoastere ale liceenilor si incurajarea de atitudini pozitive fata de rolul si relevanta Aliantei in secolul XXI.
Caravana NATO@70 a continuat joi, 4 aprilie, la Sibiu, cu o expozitie dedicata studentilor si liceenilor, carora li s-au prezentat aspecte de actualitate, dar si repere istorice despre Alianta, cu ocazia celebrarii a 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington.
Actiunea, gazduita de Facultatea de Litere a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, a fost derulata cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu si a atras elevi de la Colegiul National "Octavian Goga" si studenti ai Facultatilor de Litere, Istorie, Stiinte Socio-Umane si Jurnalism din cadrul universitatii sibiene. Activitatea a vizat promovarea culturii si a valorilor NATO, prin interactiunea directa intre cadetii Academiei Fortelor Terestre si tinerii care au vizitat expozitia.
Caravana NATO s-a oprit, in data de 8 aprilie, in Craiova, continuand astfel etapa de diseminare MIL-CIV si intergenerationala a proiectului "aNATOmia unei Aliante". Aici, studentii Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", asumandu-si rolul de "disemiNATOri", i-au intalnit pe studentii Facultatii de Litere, din cadrul Universitatii din Craiova, precum si pe mai tinerii elevi ai Liceului International cu Predare in Limba Franceza "Voltaire", din Craiova – "rezoNATOrii". Transferul de cunostinte, cultura si valori NATO a fost asigurat prin interactiune directa, dialog, prezentari, sesiuni de discutii, materiale promotionale si un concurs interactiv de cunostinte.
Cea de-a IV-a oprire a Caravanei NATO@70 i-a adus pe cadetii Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu”, miercuri, 10 aprilie, in Cluj-Napoca. Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a facilitat interactiunea dintre cadeti si mai tinerii elevi de liceu, iar Colegiul National “Gheorghe Sincai” a fost gazda entuziasta a evenimentului. Cadetii au actionat ca “disemiNATOri “ si au transferat cunostintele lor intr-o expozitie bazata pe informare si discutii libere privind posterele realizate de ei, materiale informative NATO, precum si printr-o competitie interactiva de verificare a cunostintelor. Elevi de la Colegiul National “Gheorghe Sincai”, Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu”, Liceul Teoretic “Avram Iancu” si de la Colegiul National “Emil Racovita” si-au asumat rolul de “rezoNATOri” si s-au angajat intr-o dezbatere privind rolul si importanta Romaniei in cadrul NATO.
Vineri, 12 aprilie, a avut loc ultima oprire a Caravanei NATO@70, care i-a adus pe cadetii Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" in Brasov. Complexul Cultural si de Asistenta Sociala Brasov (Cercul Militar Braşov) a gazduit intalnirea dintre cadeti si mai tinerii elevi de liceu de la Colegiul National "Andrei Saguna", Colegiul National "Ioan Mesota" si Colegiul National "Unirea".
Incheierea etapei "Tinerii ii instruiesc pe cei mai tineri", din cadrul proiectului "aNATOmia unei aliante", i-a antrenat pe elevii celor trei colegii brasovene in dezbaterea unor probleme precum apararea valorilor NATO si daca Europa este pregatita in a-si asigura propria aparare. Dezbaterea a fost succedata de o expozitie in care cadetii si-au prezentat realizarile de-a lungul proiectului.