Titlul proiectului:
LABORATOR DE ANALIZE CHIMICE SI INSTRUMENTALE IN DOMENIUL DETECTIEI SI DECONTAMINARII RADIOACTIVE CHIMICE SI BIOLOGICE


Proiect finantat in cadrul P.N.C.D.I. 2007-2013, modulul I - Capacitati
Nr. contractului: 168/29.08.2008

       Eforturile de imbunatatire a capabilitatilor aliate in sfera apararii CBRN dateaza inca de la Summitul de la Praga din noiembrie 2002, unde aliatii au andorsat cinci initiative in domeniul apararii impotriva armelor nucleare, biologice si chimice ca parte a angajamentelor privind capabilitatile de la Praga. In contextul actual de proliferare a amenintarilor si capabilitatilor de distrugere in domeniul C.B.R.N., detectia si decontaminarea sunt doua componente de baza ale apararii C.B.R.N.

       Proiectul doreste sa realizeze o dotare moderna a bazei materiale pentru demersul educativ al studentilor si dezvoltarea cercetarii in domeniul detectie si decontaminarii C.B.R.N.(chimic,biologic, radiologic si nuclear). Unul din principiile care stau la baza modernizarii Armatei Romaniei il reprezinta promovarea tehnologiilor moderne. Utilizarea acestor tehnologii in procesul educatiei si instruirii va permite operationalizarea fortelor conform standardelor Aliantei Nord Atlantice. Evolutia proceselor si fenomenelor militare este strans corelata cu dezvoltarea tehnologica. In acest context, dezvoltarea tehnologiei cercetarii in domeniul nuclear, biologic si chimic are un impactul puternic asupra mediului militar. Profesionalizare personalului din domeniul Apararii C.B.R.N armatei presupune printre altele, utilizarea unui sistem avansat de instrumente si tehnologii de instruire.

       Scopul principal este realizarea unui laborator modern de detectie si decontaminare in domeniul radioactiv chimic si biologic, unde studentii militari in domeniul Apararii C.B.R.N., sa se formeze ca viitori specialisti ce vor desfasura activitati atat in tara cat si in teatrele de operatiuni militare externe. Pregatirea in acest domeniu este deosebit de importanta deoarece o unitate care este dislocata in teatrul de operatiuni este verificata in procent de 70% in domeniul Apararii C.B.R.N. Pe acest fond, dorim ca in cadrul institutiei sa dezvoltam proiecte de formare, specializare si cercetare axate pe descoperirea de tehnici si tehnologii noi in domeniul echipamentelor de detectie si decontaminare, care sa permita detectia si identificarea agentilor toxici (chimici, biologici si radioactivi) in cantitati cat mai mici intr-un timp foarte scurt aplicand metode de decontaminare eficiente. Toate aceste demersuri se inscriu in realizarea unor standarde educationale performante, prin cresterea calitatii actului educational, modernizarea logisticii didactice si formarea cadrului adecvat pentru tineri cercetatori in domeniu.

[ sus ]