METODE MODERNE DE DETECTIE CHIMICA SI BIOLOGICA
Organizator: Catedra Stiinte Tehnice

        Noul mediu de securitate a generat reforme la nivelul organizatiei militare datorita discontinuitatilor emergente in capacitatile sociale de procesare a informatiilor cu implicatii directe asupra posibilitatilor de identificare a unor noi surse de insecuritate. Noile conflicte asimetrice vor purta tot mai mult amprenta tehnologiilor sofisticate de ultima generatie reflectata si prin prisma deplasarii confruntarilor dinspre energetic spre informational.
       Eforturile de imbunatatire a capabilitatilor aliate in sfera apararii C.B.R.N. dateaza inca de la Summitul de la Praga din noiembrie 2002, unde aliatii au andorsat cinci initiative in domeniul apararii impotriva armelor nucleare, biologice si chimice ca parte a angajamentelor privind capabilitatile de la Praga.
In contextul actual de proliferare a amenintarilor si capabilitatilor de distrugere in domeniul C.B.R.N., detectia si decontaminarea sunt doua componente de baza ale apararii C.B.R.N.
        Workshop-ul se inscrie in spiritul promovarii colaborarii stiintifice si deschiderii de noi directii de cercetare in domeniul apararii C.B.R.N.
       Teme abodate:
           1. Detectia chimica si biologica;
           2. Echipamente de control chimic si biologic;
           3. Interventie in caz de urgente nucleara, chimica, radiologica si ecologica, emisii altele decat atacul.
        Participanti: Cadre didactice si cercetatori din: Statul Major al Fortelor Terestre Bucuresti, Academia Tehnica Militara Bucuresti, Centrul Stiintific de Cercetare pentru Aparare CBRN si Ecologie Bucuresti, Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei Bucuresti, Baza de Instructie pentru Aparare CBRN-Muscel, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Sibiu si Academia Fortelor Terestre Nicolae Balcescu Sibiu.