Reprezentant al AFT la atelierul de lucru al Consortiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Aparare si Institutelor pentru Studii de Securitate


In ultima saptamana a lunii iunie, col.(rz.) lect.univ.dr. Alin Bodescu din Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu a participat la cel de-al doilea atelier de lucru al Consortiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Aparare si Institutelor pentru Studii de Securitate, desfasurat in Garmisch-Partenkirchen, Germania.

Activitatea a avut ca obiectiv principal necesitatea revizuirii Curriculumului de referinta destinat educatiei militare profesionale a ofiterilor din statele partenere NATO. Problematica reanalizarii acestui document a fost influentata de evolutia mediului de securitate din ultima decada, care a determinat lansarea unui proces de evaluare prin care sa fie reflectat stadiul actual de dezvoltare a artei militare, sa se ia in considerare impactul tehnologiilor emergente asupra operatiilor militare si sa fie incorporate lectiile identificate in conflictul din Ucraina.

La activitate au participat ofiteri activi si in rezerva, precum si cadre didactice civile cu experienta in domeniu, din 14 tari membre NATO si partenere. Romania a fost reprezentata de colegul nostru, cel care a condus echipa destinata nivelului „Senior”, unul dintre cele cinci ale carierei de ofiter (Basic, Junior, Intermediate, Senior, Executive) pe baza carora este organizat Curriculumul si din care au mai facut parte ofiteri superiori din SUA, Polonia si Slovacia.

Desi Curriculumul se adreseaza sistemelor de invatamant militar din statele partenere ale NATO, continutul sau este relevant si poate fi adoptat si de statele membre NATO, data fiind nevoia de a se asigura un grad de interoperabilitate ridicat intre NATO si parteneri.


Album foto

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.