104 ani de invatamant militar la Sibiu


Anul acesta, la data de 1 iulie, aniversam 104 ani de existenta a invatamantului militar romanesc la Sibiu.

Dupa Constituirea Romaniei Mari a fost necesara sporirea numarului de unitati si mari unitati militare, corespunzator nevoilor rezultate din noile realitati si incadrarea lor cu ofiteri. Si cum Scoala Militara de Ofiteri de Infanterie nr. 1 din Bucuresti, infiintata la 1847, nu putea face fata unei asemenea cerinte, s-a decis ca este necesar a se infiinta o a doua institutie de invatamant cu acelasi profil, la Sibiu.

Pe baza propunerii Ministrului de Razboi, generalul Ioan Rascanu, regele Ferdinand a dat Decretul nr. 5376/1920, in care se preciza: „Se infiinteaza la Sibiu, pe ziua de 1 Iulie 1920, o a doua scoala militara de infanterie (...) Scopul acestei scoli este de a pregati sufletul si caracterul viitorilor ofiteri de infanterie (...)”.

La conducerea scolii a fost numit locotenent-colonelul Cristea Vasilescu (comandant intre 1920-1928), ofiter de stat major, veteran din Primul Razboi Mondial. Tot atunci, scolii i s-a inmanat Drapelul de lupta. Cele doua scoli militare de ofiteri au functionat in paralel la Bucuresti si Sibiu pana in anul 1932, cand acestea au fost unificate.

Prin Inaltul Decret nr. 2198/1932 se dispunea ca Scoala Militara de Infanterie nr. 1 Bucuresti sa fuzioneze cu Scoala Militara de Infanterie nr. 2 Sibiu, iar noua institutie sa poarte numele Scoala de Ofiteri de Infanterie „Principele Carol”. Incepand din anul 1932, Scoala de Ofiteri din Sibiu a ramas singura institutie de invatamant care pregatea ofiteri in arma infanterie.


Album foto

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.