In perioada 03-07 iunie 2024, comandantul (rectorul) Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan, si prorectorul pentru programe si relatii internationale, col.prof.univ.dr. Vasile Carutasu, alaturi de alti comandanti si reprezentanti ai academiilor militare din Uniunea Europeana, au participat la cea de-a XV-a editie a Seminarului Comandantilor de Academii Militare din Uniunea Europeana (EUMACS 2024), eveniment gazduit de Academia Militara Regala din Bruxelles, Belgia.
EUMACS este un eveniment organizat, anual, de catre una dintre academiile militare din tara care detine presedintia Uniunii Europene si are ca obiectiv principal informarea comandantilor, rectorilor si a superintendentilor institutiilor militare de invatamant superior din Uniunea Europeana despre discutiile legate de educatia militara de la nivelul Grupului de Implementare si al Colegiului European de Securitate si Aparare. Prin aceste intalniri de lucru se urmareste identificarea celor mai eficiente modalitati de comunicare intre academiile militare din Europa in ceea ce priveste pregatirea tinerilor ofiteri, dar si consolidarea relatiilor de cooperare dintre acestea.
Discutiile editiei din acest an s-au concentrat pe patru directii de actualitate. Astfel, a fost analizat conceptul de leadership pe care studentii militari il invata si modul in care acesta corespunde nevoilor de formare ale viitorilor ofiteri europeni, s-a incercat identificarea metodelor optime de integrare a inteligentei artificiale si a elementelor de cyber in pregatirea tinerilor ofiteri si a modalitatilor de adaptare a curriculelor academiilor militare europene in ceea ce priveste razboiul purtat cu ajutorul dronelor. O alta tema a discutiilor a fost reprezentata de „Generatia Z” si provocarile recrutarii de candidati care sa urmeze o cariera militara.
Concluziile rezultate in urma tratarii acestor subiecte au condus spre identificarea unor posibile solutii care, implementate eficient, vor imbunatati procesul de formare si instruire al viitorilor ofiteri europeni.