Astazi, 5 iunie, sarbatorim 245 de ani de la nasterea lui Gheorghe Lazar, profesor, teolog si inginer, "cel dintai invatator de ideal national menit a desavarsi opera veacurilor", dupa cum il numea Nicolae Iorga.
Considerat parintele invatamantului romanesc modern, Gheorghe Lazar a fost cel care a militat, la inceputul secolului al XIX-lea, pentru infiintarea unei scoli in limba romana atat de necesara natiunii noastre. Visul sau a prins viata in 1818, la Bucuresti, inspirandu-l pe Nicolae Balcescu, cel care a creat, cativa ani mai tarziu, conditiile necesare fondarii primei scoli de ofiteri in Tarile Romane, la 1847.
Nicolae Balcescu il considera pe Gheorghe Lazar printre cei care, prin scoala si cultivarea limbii si a istoriei nationale, au pus "stalp de temelie nationalitatii romane". Nu intamplator, in fata bibliotecii universitare a institutiei noastre, bustul lui Gheorghe Lazar sta la loc de cinste alaturi de cel al lui Nicolae Balcescu, patronul spiritual al academiei.
Astfel, data de 5 iunie, ziua de nastere a lui Gheorghe Lazar, a fost aleasa drept Ziua Invatatorului in Romania, sarbatoarea fiind o ocazie de a reflecta asupra importantei educatiei, de a onora rolul esential al cadrelor didactice in societate si de a le recunoaste eforturile si contributiile semnificative la dezvoltarea tinerelor generatii.