Portret de castigator – student plutonier Raul Plic


Maturitatea este acea etapa din viata cand o persoana este responsabila pentru ea insasi. La cei 22 de ani impliniti, studentul plutonier Raul Plic, din Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, se incadreaza perfect in randul celor care s-au dezvoltat intr-un sistem de valori sanatos, care au capacitatea de a face alegeri si de a lua decizii pe baza unor perceptii corecte despre sine, despre cei din jurul sau si despre contextul in care se (re)gasesc.

Originar din Sebes, judetul Alba, admite ca decizia de a alege un drum deloc neted spre o cariera militara i-a apartinut in totalitate, acceptand totodata responsabilitatea pentru rezultatul ei: maturizarea. „Consider ca m-am maturizat foarte mult de cand am devenit student al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu. Toate experientele prin care am trecut in acesti patru ani m-au format si m-au modelat pentru a deveni omul care sunt in prezent, cu calitati care au devenit trasaturi de caracter statornice: sa fiu disciplinat, perseverent, motivat si, nu in ultimul rand, un lider”.

Drumul de la pasiune la performanta este unul care implica angajament, conformare si determinare, iar primul pas care consta in identificarea pasiunii a fost facut odata cu luarea deciziei de a deveni student militar. A fost motivat de posibilitatea de a alege arma „Comunicatii si informatica” si implicit programul de studii Inginerie si management in domeniul comunicatiilor militare, vazandu-l ca unul de perspectiva si o oportunitate de a invata si a explora.

Studentul plutonier Raul Plic se evidentiaza pozitiv in toate aspectele vietii sale academice si personale, fiind castigatorul premiului de excelenta, la sectiunea Inginerie Electrica, in cadrul Sesiunii de comunicari stiintifice studentesti „CADET-NAV 2024” a Academiei Navale „Mircea cel Batran” din Constanta cu lucrarea „Utilizarea algoritmilor de invatare automata pentru procesarea semnalelor vocale”.

Prin aceasta, Raul si-a propus dezvoltarea unui algoritm de tip „deep learning” cu scopul de a clasifica subiectii din inregistrari vocale, algoritmii de acest fel fiind motorul multor tehnologii de inteligenta artificiala.

Proiectul a pornit de la realizarea unei baze de date proprii, care sa contina inregistrari vocale de la mai multe persoane, ulterior fiind constituita o retea neuronala convolutionala care are ca scop extractia de caracteristici specifice si invatarea acestora pentru a putea recunoaste vorbitorul. „Pentru realizarea acestei lucrari, am inceput sa ma documentez inca din noiembrie anul trecut, iar prima mea incercare de a dezvolta algoritmul am realizat-o in februarie, a.c. Ulterior, am imbunatatit si am optimizat algoritmul, am marit baza de date si am ajuns in punctul in care reteaua reuseste sa clasifice vorbitorii cu o acuratete impresionanta”, ne-a marturisit Raul.

„Nu m-am asteptat sa castig premiul de excelenta, fiindca nu am avut ca obiectiv principal obtinerea lui. A fost o surpriza placuta si totodata o mare onoare, semn ca directia de cercetare pe care am urmat-o este una buna si totodata apreciata si valorizata. Obtinerea acestui premiu reprezinta un impuls motivant pentru viitor si o confirmare a faptului ca munca si dedicarea sunt recunoscute si premiate. De-a lungul timpului am invatat ca succesul se obtine treptat si ca este esential sa ramai angajat in proiectele tale, indiferent de rezultate. Trebuie sa fii pasionat de ceea ce faci, sa fii capabil sa iti stabilesti obiective specifice, masurabile, realizabile, relevante si limitate in timp. Iar, cel mai important, sa investesti timp si efort in dezvoltarea abilitatilor necesare pentru a-ti urma pasiunea si a ajunge la performanta dorita. Acest lucru implica foarte mult efort pentru studiu, practica si instruire. Dupa cum stim, in cele mai multe cazuri, «munca bate talentul»”.

Obtinerea de rezultate foarte bune obtinute la invatatura si la competitii academice, realizarea unor proiecte de cercetare de calitate, implicarea in diverse activitati in afara curriculumului academic, capacitatea de a conduce si motiva alti studenti, de a fi un model si o sursa de inspiratie pentru colegi si pentru comunitate sunt cateva dintre calitatile unui student remarcabil, iar Raul Plic le detine din plin.

Intrebat ce planuri de viitor are, Raul ne transmite, cu aceeasi modestie caracteristica: „Sunt preocupat de a deveni acel om pe care altii sa se poata baza, implicat in comunitate si cu contributii semnificative in domeniul meu de activitate”.

Felicitari, Raul! Suntem mandri ca faci parte din comunitatea academica militara sibiana.


Album foto

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.