Proiectul ”Investments in a Safer Future” – workshop interactiv cu studenti de la universitati civile si militare


A patra etapa a proiectului ”Investments in a Safer Future”, organizat de consortiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia Fortelor Terestre ”Nicolae Balcescu”din Sibiu, s-a desfasurat cu succes in Timisoara in 11 decembrie.

Proiectul a fost selectat de Divizia de Diplomatie Publica a NATO in cadrul apelului de proiecte intitulat “Increasing Societal Resilience: Innovative Ways to Counter Disinformation and Hostile Information Activities” si reuneste tineri cadeti de la Academia Fortelor Terestre ”Nicolae Balcescu” din Sibiu si studenti de la mai multe facultati din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Proiectul s-a desfasurat intr-un cadru non-formal, cu mai multe activitati ce au ca scop sporirea rezilientei tinerilor in fata campaniilor de dezinformare. Activitatile din cadrul initiativei presupun evaluarea atat a nivelului de cunostinte privind activitatea NATO, cat si a potentialelor vulnerabilitati la campaniile de dezinformare ce vor sa submineze increderea in valorile democratice si coeziunea la nivelul NATO.

Atelierul de lucru facilitat de tinerii cadeti pentru studentii din Timisoara a avut loc sambata, 11 decembrie, cand studenti din cadrul Academiei Fortelor Terestre ”Nicolae Balcescu” au sustinut o sesiune de training pentru studenti de la Universitatea de Vest din Timisoara, aceasta fiind a patra etapa a proiectului. In primele doua etape au fost aplicate chestionare grupului-tinta din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, urmate de un focus-grup in care subiectele au fost aprofundate. Mai apoi, in a treia etapa a initiativei, tinerii studenti militari din Sibiu au fost instruiti sa faciliteze un transfer de cunostinte utile catre colegii din Timisoara.

Cu o curicula de training dezvoltata in baza strategiei initiale, a nevoilor identificate in urma etapei de chestionare si din focus-grup, trainerii cadeti de la Academia Fortelor Terestre au invatat alaturi de tinerii de la Universitatea de Vest din Timisoara informatii si si-au insusit instrumente pentru contracararea dezinformarii si a stirilor false. Schimbul dintre mediul militar si cel civil a avut loc intr-un format neconventional, prin material teoretic si exercitii interactive deopotriva.

In cele patru module de training, tinerii au abordat concepte de baza cu privire la Alianta Nord-Atlantica, valorile si principiile ce guverneaza NATO, precum si familiarizarea acestora cu o serie de concepte folosite la nivel aliat. Exercitiile interactive menite sa dezvolte comportamente responsabile in randul tinerilor au abordat exemple practice de dezinformare si propaganda ostila si au facilitat asumarea mai multor instrumente de contracarare a acestor fenomene.

Studentii au beneficiat de prezentari si exercitii cu privire la istoria NATO si la modul in care valorile Aliantei se reflecta in actiunile NATO. De asemenea, atelierele au contribuit la familiarizarea studentilor cu informatiile referitoare la rolul Romaniei in NATO si contributiile tarii noastre la obiectivele de securitate ale Aliantei, precum si la principiile ce stau la baza bugetului si misiunilor Armatei Romaniei.

Mai mult decat atat, studentii civili si militari au beneficiat de exercitii ce i-a ajutat sa dobandeasca mai multe cunostinte pentru identificarea si contracararea dezinformarii, prin exercitii practice. De asemenea, tinerii au fost incurajati sa aplice metodele critice de analiza a informatiilor in vederea identificarii si contracararii propagandei, a stirilor false si a manipularii informatiei.

Ducand conceptele de la teorie la practica, atelierul practic organizat in cadrul proiectului a avut ca scop sa contribuie la dezvoltarea aparatului critic al tinerilor, consolidand astfel rezilienta acestora la narative ostile derulate in spatiul media si social-media.

Evenimentul a beneficiat de interventia dlui. Gl. mr. Iulian Berdila, Seful Statului Major al Fortelor Terestre:

”Astazi, la Universitatea de Vest din Timisoara, se desfasoara un proiect care vrea sa investeasca intr-un viitor mai sigur si sa creasca rezilienta tinerilor la campaniile de dezinformare. Noi, cei din Fortele Terestre, din Armata Romaniei, de fiecare data am spus ”da” unui asemenea demers. In acest proiect avem implicati si studentii din cadrul Academiei Fortelor Terestre, o resursa umana de prezent si de viitor. Ne bucura acest dialog dintre studentii civili si militari, pentru ca astfel ei pot contribui la consolidarea unei culturi de securitate care promoveaza valorile democratice si increderea in NATO, precum si spiritul de solidaritate si cooperare care caracterizeaza Alianta Nord-Atlantica.”

”Este un proiect inedit, care aduce laolalta tineri din zona unversitara civila si militara, pentru a putea construi punti de comunicare reale si eficiente, menite sa contribuie la contracararea campaniilor de informatii false”, a afirmat Ileana Rotaru, profesor la Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii.

Izel Selim, Director de programe al New Strategy Center, a mentionat ca tinerii vor putea sa identifice si sa-si insuseasca o serie de instrumente utile in viata de zi cu zi si in activitatea profesionala. Pe baza rezultatelor acestor sesiuni de formare ne propunem sa construim un ghid de bune practici care ar putea fi folosit si de alte state din NATO.

”Prin acest proiect, New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia Fortelor Terestre din Sibiu doresc sa contribuie si la instruirea viitorilor lideri din zona civila si militara prin diseminarea informatiilor privind aportul NATO la sporirea securitatii Romaniei si a intregului Flanc Estic, investitiile in domeniu apararii fiind, de fapt, investitii intr-un viitor mai sigur, care sa asigure prosperitate si securitate regiunii noastre”, a subliniat Isabela Dragomir, profesor la Academia Fortelor Terestre.

Mentionam ca activitatile derulate s-au desfasurat in conditii de deplina siguranta pentru participanti, organizatorii luand masuri precum purtarea obligatorie a mastilor, distantarea fizica, accesul doar a persoanelor vaccinate, precum si testarea rapida a tuturor participantilor.


© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.