"In sfarsit, veni ziua cand se rasturna reforma fanariotica si redobandiram o parte din vechile noastre institutii. Regulamentul recunoscu cele trei parti alcatuitoare unei bune organizari ostasesti: armata, militia si ridicarea gloatelor. Aplicarea insa ce s-a facut nu poate aduce isprava dorita. (...) Desi nu ar putea cineva invinovati aceasta ostire in privinta manuirii armelor si a evolutiilor, dar este inca primitoare de multe imbunatatiri. (...) Intocmirea unei foi ostasesti, care sa se dea in mana ofiterilor, iar mai cu seama intocmirea unei scoli ostasesti speciale, in care sa se formeze atat ofiterii pentru cele trei arme, cat si un trup de ingineri, sunt de neaparata trebuinta. Aceasta scoala ar costa putin fata de minunatele foloase ce ar aduce." Nicolae Balcescu, Puterea armata sub Regulament (1830-1844), in Puterea armata si arta militara de la intemeierea Principatului Vlahiei pana acum, Bucuresti, 1957, pp. 107-108.
Comemoram astazi 169 de ani de la moartea istoricului si revolutionarului pasoptist Nicolae Balcescu, patronul spiritual al Academiei Fortelor Terestre. Marele istoric, revolutionar si om politic, prin opera sa, contureaza idealul unitatii nationale care va anima generatia pasoptista si care va da roade la 1859 si, mai apoi, la 1877 si 1918, prin formarea Romaniei Mari.
De asemenea, prin opera si activitatea sa a creat conditiile necesare fondarii primei scoli de ofiteri in tarile romane la 1847 la Bucuresti. Meritele sale au fost rasplatite la implinirea a 100 de ani de la moartea sa, cand numele de Nicolae Balcescu a fost dat Scolii Militare de Infanterie din Sibiu, nume pastrat astazi, cu mare cinste, de Academia Fortelor Terestre, institutia care a preluat si continuat traditiile primei scoli militare romanesti infiintate la 1847.