Ioan Piuariu Molnar de Müllersheim a fost primul medic roman oculist (oftalmolog), dar si renumit carturar. Ioan Piuariu Molnar s-a nascut in anul 1749, in localitatea Sadu, judetul Sibiu. Primele studii le-a facut in localitatea natala cu tatal sau, preotul Ioan Molnar. A urmat liceul sasesc din Sibiu, iar mai apoi cursurile Facultatii de Medicina de la Viena, obtinand titlul academic de „magistru oculist”, la 24 octombrie 1774, si dreptul de practica pe teritoriul intregului imperiu habsburgic.
Dupa obţinerea celei mai inalte calificari medicale in domeniul oftalmologiei, se reintoarce la Sadu devenind in scurt timp foarte cunoscut. In anul 1776, cu ajutorul guvernatorului Transilvaniei Samuel von Brukenthal, primeste o bursa din partea Cancelariei transilvane pentru frecventarea cursurilor de chirurgie ale Universitatii din Viena. In anul 1777 este numit „medic oculist al Marelui Principat al Transilvaniei” şi „protomedicus” al Ardealului. In anul urmator va absolvi cursurile de chirurgie de la Viena, dar faima sa a ajuns sa se raspandeasca nu numai in Transilvania si Imperiul Habsburgic, ci si in tarile romanesti extra-carpatice. A facut numeroase calatorii in Moldova si Tara Romanesca unde avea numeroşi pacienţi din toate paturile sociale. Din anul 1781 Ioan Piuariu Molnar a activat la Sibiu, iar din 1791 a fost numit profesor de oftalmologie la Liceul medico-chirurgical din Cluj.
Ioan Piuariu Molnar a fost si un carturar de exceptie sustinand interesele natiunii romane din Transilvania. A fost unul dintre cei care au redactat celebrul Supplex Libellus Valachorum, in anul 1791, cel mai important act politic al romanilor transilvaneni. De asemenea, a realizat in anul 1793 prima publicatie stiintifica medicala din spatiul romanesc intitulata „Sfatuire catre studentii in chirurgie” si a scris primele indrumare de igiena a populatiei din spatiul romanesc. In anul 1785 a publicat „Economia stupilor”, prima lucrare economica romanesca.
Ioan Piuariu Molnar a fost autorul celei dintai gramatici romano-germane, al unei istorii universale, al unui dictionar roman-german, dar si a lucrarii „Retorica, adica invaţatura si intocmirea frumoasei cuvantari”. A sustinut infiintarea unui ziar al romanilor dupa modelul sasilor si maghiarilor din Transilvania, dar a esuat in actiunea sa.
Pentru recunoasterea meritelor sale in domeniul oftalmologiei, Ioan Piuariu Molnar a primi titlul nobiliar „de Müllersheim”, la 21 martie 1792.
Ioan Piuariu Molnar s-a stins din viata la 16 martie 1815, la varsta de 66 de ani, la Sibiu, fiind inmormantat langa biserica din cartierul Iosefin.