Corpul Cadetilor „Gl.mr. Nicolae Uscoi” din Sibiu s-a alaturat proiectului „Izolati in Romania”, participand, sambata, 7 decembrie, la activitatea "Daruri, zambet si culoare pentru Apuseni", desfasurata in localitatea Ramet, judetul Alba.
Initiativa a apartinut studentului plutonier Onisim Rosu, care impreuna cu alti 34 de colegi si sase elevi de la Colegiul National Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, comandanti, profesori, instructori si sponsori, au ajuns la cele 176 de familii izolate din comuna Ramet „cu daruri, cu zambet si culoare”.
Tinerii au pornit spre locuitorii din Ramet cu aproximativ 1500 kg de alimente si au revenit acasa cu lectii de viata, cu sufletul implinit si cu sperante de mai bine. La primaria din localitate s-au impartit in echipe, in functie de zona si de numarul de gospodarii. Au pornit la pas, cu ranita plina de alimente, iar entuziasmul nu i-a lasat sa simta oboseala.
„Haina militara, iubirea fata de tara si de oameni ne-au impulsionat sa demaram acest proiect. Suntem de parere ca omul trebuie iubit si protejat indiferent ca este pace sau razboi. Am reusit sa strang 34 de studenti ai academiei, mai mult de jumatate dintre ei fiind in anul I, deoarece am considerat ca datorita acestei activitati vor gasi motivatia sa demareze proiecte si sa-si intareasca spiritul civic.
La fiecare casa simteai emotie, iar dupa ce paraseai incinta ramaneai cu sufletul implinit, cu bucuria faptului ca ai ajutat si cu o poveste frumoasa de impartasit. Principala bucurie a oamenilor a fost faptul ca ne-am pus la masa cu ei si am povestit. Din cauza izolarii rar se intampla sa fie vizitati. Ne-au intampinat cu bratele deschise si ne-au rugat staruitor sa le trecem pragul.
Am ramas impresionati de traiul oamenilor din zona. Majoritatea se ocupa cu cresterea animalelor, iar izolarea a putut sa le intareasca caracterul, trupul si sufletul. Exista un singur medic, o singura alimentara, iar din cauza dispersiei catunelor oamenii coboara o data la cateva saptamani pentru a se aproviziona.
Dupa ce am terminat activitatea am plecat cu mandrie in suflet, plini de speranta pentru o lume mai buna si bucurosi ca am facut parte din aceasta actiune umanitara. Locuitorii ne-au putut dezvalui esenta fericirii. Traiul, desi greu, nu-i supara, fiindca se simt liberi. Aici este o lume linistita in care tumultul oraselor nu a patruns, globalizarea nu este prezenta, iar poluarea si zgomotul nici atat. Oamenii se cunosc intre ei si se ajuta, nu exista dispute fiindca aici toti se bazeaza unul pe celalalt”, a povestit Onisim Rosu.