Cimitirul militar din Slovacia, locul de veci a 10.348 de militari romani


In orasul Zvolen, Slovacia, cimitirul central este dedicat eroilor romani care s-au jertfit in luptele purtate, in perioada 18 decembrie 1944 – 12 mai 1945, pentru eliberarea Cehoslovaciei, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acesta a fost construit in anul 1958, aici avandu-si locul de veci 10.384 de militari romani. Este unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor romani care au cazut pe campurile de lupta in afara granitelor tarii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

La implinirea a 73 de ani de la luptele purtate pentru eliberarea orasului Zloven, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si pentru comemorarea militarilor romani care si-au jertfit viata pentru realizarea acelui deziderat, in data de 14 martie 2018, autoritatile locale au organizat o ceremonie de depuneri de coroane si jerbe de flori.

In centrul cimitirului se afla un monument, cu o deschidere de aproape 50 de metri, realizat in stil arhitectonic romanesc: pe un postament impunator este asezata o lucrare plastica din beton, placata cu marmura alba. Deasupra este fixata o uriasa coroana din frunze de laur. Pe latura din fata a monumentului a fost sapat in marmura urmatorul text, in limbile romana si ceha: „Glorie vesnica eroilor romani cazuti in luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovacia de sub jugul fascist - 1944-1945”. In jurul acestui monument sunt aliniate morminte individuale sau comune in care se odihnesc eroii armatei romane cazuti in luptele purtate la Banska Bistrica, Piestany, Brezno, Detvo, Buzica, pe piscurile Muntilor Javorina, pe Nitro sau pe Hron.

Cimitirul este organizat in patru zone distincte, fiecare dintre acestea fiind impartite in parcele, in care sunt mentionate numele eroilor romani inhumati aici. In cimitir sunt 494 de insemne de capatai, pe care sunt mentionate gradul, numele si prenumele, unitatea militara din care au facut parte si locul unde au cazut in lupta.

Pentru ceilalti militari sunt amenajate morminte de razboi comune, in ordinea alfabetica a localitatilor de pe teritoriul Slovaciei de unde provin ramasitele lor pamantesti, pe o placa de bronz fiind trecute numele acestora. Pentru acei eroi romani carora, atunci cand au fost exhumati, nu li s-au identificat datele personale, se mentioneaza „Erou roman necunoscut”.


Album foto
Text: Cosmin Roman



© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.