Simpozionul dedicat Zilei Marii Uniri, organizat de catre Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" in parteneriat cu Universitatea "Lucian Blaga", Asociatiunea Astra, Academia Romana si autoritatile publice locale sibiene, face parte din ciclul manifestarilor organizate la Sibiu pentru aniversarea Zilei Nationale a Romaniei.
Evenimentul a debutat cu alocutiunea domnului gl.bg. prof. univ.dr.ing. Ghita Barsan, rectorul Academiei Fortelor Terestre care a facut o scurta incursiune in istorie prin relatarea principalelor momente care au condus la faurirea marelui ideal national, Marea Unire din anul 1918, catalogata fiind ca "pagina cea mai frumoasa din istoria Romaniei".
Din partea organizatorilor au mai luat cuvantul, doamna Anca Lavinia Sandru, subprefectul judetului Sibiu, domnul Wiegand–Helmut Fleischer, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu si domnul Razvan Codrut Pop, viceprimarul municipiului Sibiu.
Invitati sa sustina prelegeri au fost domnul prof.univ.dr. Sorin Radu, decanul Facultatii de Socio-Umane a Universitatii "Lucian Blaga", care a evidentiat rolul pe care l-a jucat "presa si propaganda in timpul Primului Razboi Mondial", prof.univ.dr. Ioana Cretu, vice-presedinte al Asociatiunii ASTRA care a subliniat rolul literaturii romane si al autorilor vremii in realizarea "unitatii culturale nationale", col.lect.univ.dr. Florin Sperlea, redactor-sef al Observatorului Militar care a scos in evidenta importanta armatei romane in lungul sir al evenimentelor care au condus la desavarsirea unitatii nationale. Domnul academician Alexandru Surdu, vicepresedinte al Academiei Romane a creat o punte de legatura intre trecut si prezent si a accentuat in discursul sau, importanta pe care trebuie sa o acorde generatiile prezente si viitoare pentru ca simbolul Marii Uniri sa ramana viu in constiinta colectiva.
In incheiere, academicianul profesor univ.dr. Dumitru Acu a reamintit rolul pe care Asociatiunea ASTRA l-a avut in promovarea idealul romanilor transilvaneni de a se uni cu Patria Mama.