Intrarea Romaniei în razboi. Campania anului 19168 fotografii


Astazi, 24 noiembrie 2016, studentii Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" au participat, in Aula Academiei, la o lectie deschisa despre istoria Armatei Romaniei, despre tehnica militara si echipamentul din dotarea militarilor si despre strategiile de lupta adoptate in Primul Razboi Mondial.

Aceste aspecte de o importanta deosebita pentru cariera viitorilor militari au fost dezbatute de catre patru istorici militari: Florin Sperlea, Manuel Stanescu, Sorin Turturica si Emil Bobescu. Simpozionul cu tema "Intrarea Romaniei in razboi. Campania anului 1916" a fost initiat de muzeograful AFT, dr. Toma-Cosmin Roman. Col. lect. univ. dr. Florin Sperlea, redactorul sef al Revistei "Observatorul Militar" a supus atentiei auditoriului tematica legata de perioada de neutralitate a Romaniei si dezbaterile din societatea romaneasca pe marginea dilemei intrarii in razboi. De asemenea, o atentie deosebita a fost acordata dotarii trupelor romane in perioada neutralitatii. Pe marginea strategiei adoptate de armata romana la intrarea in conflict a vorbit dr. Manuel Stanescu de la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara. A fost luat in discutie planul de operatii roman cunoscut si ca "Ipoteza Z" si modul de aplicare al acestuia. S-au facut referiri la dispunerea fortelor si la principalele fronturi la inceputul campaniei militare din anul 1916. Comparativ au fost analizate fortele care se infruntau pe frontul romanesc, tactica, strategia si dotarea de care dispuneau acestea in anul 1916. Dr. Sorin Turturica, muzeograf al Muzeului National al Aviatiei Romane a ilustrat cu fotografii cele mai remarcabile momente din perioada Primului Razboi Mondial. De asemenea, le-a vorbit studentilor militari despre artilerie, avantajele si dezavantajele utilizarii sarjelor de cavalerie in anul 1916, rolul serviciilor sanitar si religios in campania anului 1916, despre aviatie si marina. Toate acestea au fost sustinute de fotografii inedite pastrate in colectiile muzeului. Dr. Emil Boboescu, muzeograf al Muzeului Militar National a supus spre auditie unul dintre subiectele mai putin cunoscute publicului si anume uniformele armatei romane in perioada Primului Razboi Mondial.

Prelegerea, sustinuta de numeroase fotografii si desene, a fost foarte interesanta, captivand audienta. Forma gradelor si a tinutelor, culoarea acestora, intrarea in dotarea armatei a castilor dupa intrarea in razboi au fost amanunte aduse in atentia celor prezenti. Toti cei patru vorbitori au reusit sa prezinte studentilor militari ai AFT o noua perspectiva asupra momentului intrarii Romaniei in Primului Razboi Mondial, a dotarii si pregatirii de lupta pe care o aveau militarii romani in anul 1916.

Album foto
Foto:Iulia ROF, Andrada Voda, Alexandra Clotan

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.