Informaţii Generale
Organismele NATO specializate pe linia comunicaţiilor, ca urmare a modificărilor structurale în rândul alianţei şi a noilor dimensiuni ale câmpului de luptă modern, au impus conceptul de sistem de comunicaţii informaţional întrunit.
Directiile principale stabilite rezulta din conceptia JOINT 2020 si vizeaza obtinerea suprematiei in intreg spectrul de activitati prin: superioritatea informatiei cu efecte asupra actului decizional, inovarea in scopul imbunatatirii capabilitatilor in plan operational, integrarea la nivel sistem, operational si tehnic in scopul sustinerii unor capabilitati in contextul participarii in actiuni multinationale.
Integrarea Romaniei in structurile NATO presupune pentru sistemele de comunicatii din Armata Romaniei indeplinirea unor cerinte de interoperabilitate cu sistemele similare ale NATO. In acest scop este de interes o analiza asupra capabilitatilor si capacitatilor existente si a celor ce urmeaza a fi planificate, analiza orientata spre identificarea unor caracteristici de arhitectura de interoperabilitate si stabilirea de masuri (actiuni pe etape) specifice configuratiilor sistemelor interoperabile NATO.
Proiectul are in vedere aceste aspecte si isi propune:
- Analiza strategiilor de comunicatii utilizate in mediul comun de operare NATO.
- Studiul capabilitatilor echipamentelor tactice de comunicatii in scopul utilizarii in cadrul unor arhitecturi de sistem si aplicatii complexe.
- Modelarea, simularea si analiza capabilitatilor sistemelor de comunicatii tactice prin controlul dinamic al caracteristicilor elementelor componente si activitati eficiente de management al resurselor.
- Elaborarea unei strategii privind selectia si antrenarea resursei umane implicata in asigurarea functionarii sistemelor de comunicatii tactice.
Obiective planificate pentru anul 2007
1. Identificarea şi caracterizarea soluţiilor tehnologice necesare implementării interoperabilităţii între sistemele de comunicaţii ale ţărilor membre NATO.
2. Estimarea cerinţelor de interoperabilitate în domeniul sistemelor de comunicaţii informaţionale.
Obiective realizate în anul 2007
1. Caracterizarea conceptelor si tehnologiilor specifice mediului de interoperabilitate NATO: Razboi Centrat pe Retea (NCW - Network Centric Warefare), Capabilitati NATO bazate pe Retea (NNEC - NATO Network Enabled Capabilities), Sistem de lupta al viitorului (FCS - Future Combat System), Sistem Radio Tactic Intrunit (JTRS - Joint Tactical Radio System), Echipament Radio Software (SDR - Software Defined Radio).
2. Capabilitati ale resurselor tehnologiei JTRS din perspectiva estimarii cerintelor de interoperabilitate in mediul comun de operare NATO.
Obiective planificate pentru anul 2008
1. Caracterizarea unor forme de unda complexe specifice Software Defined Radio (SDR).
2. Evaluarea capabilitatilor echipamentelor din structura JTRS.
3. Caracterizarea resursei umane ce incadreaza structurile JTRS.
4. Evaluarea performantelor personalului ce incadreaza structurile JTRS.
5. Identificarea si caracterizarea factorilor perturbatori ce pot actiona asupra functionarii JTRS.
Obiective realizate în anul 2008
1. Evaluarea capabilitatilor echipamentelor VHF, HF si HCDR si carcaterizarea unor forme de unda de banda ingusta si de banda larga specifice tehnologiei Software Defined Radio.Capabilitati ale resurselor tehnologiei JTRS din perspectiva estimarii cerintelor de interoperabilitate in mediul comun de operare NATO.
2. Identificarea unor variabile reprezentative pentru evaluarea resursei umane, in perspectiva optimizarii capabilitatilor sistemelor integrate in operatii bazate pe efecte.
3. Identificarea si caracterizarea factorilor perturbatori ce pot actiona asupra functionarii JTRS.
Obiective planificate pentru anul 2009
1. Caracterizarea mediului de transmisie in cazul unor scenarii electromagnetice cu compozitie de mare diversitate.
2. Estimarea activitatilor desfasurate de adversar in scopul interceptarii si contracararii mijloacelor utilizate in structura JTRS.
3. Identificarea si caracterizarea particularitatilor individuale cu rol in luarea deciziei specifice mediului militar de comunicatii.
4. Evaluarea riscului uman la expunerea in campuri electromagnetice produse de surse radio specifice JTRS.
5. Dimensionarea optima a capabilitatilor sistemelor tactice radio intrunite (forte si mijloace) in medii de transmisie specifice aplicatiilor militare.
Obiective realizate în anul 2009
1. Caracterizarea mediului de transmisie in cazul unor scenarii electromagnetice cu compozitie de mare diversitate.
2. Estimarea rezistentei la actiuni de razboi electronic a formelor de unda specifice sistemelor JTRS.
3. Analiza performantelor resursei umane din perspectiva unor structuri JTRS flexibile si robuste.
4. Identificarea si caracterizarea particularitatilor individuale cu rol in luarea deciziei specifice mediului militar de comunicatii.
5. Evaluarea riscului uman la expunerea in campuri electromagnetice produse de surse radio specifice JTRS.
Obiective planificate pentru anul 2010
1. Evaluarea capabilitatilor sistemelor radio tactice (forte si mijloace) in mediu perturbativ.
2. Identificarea si evaluarea unor alternative de module (platforme) de comunicatii informationale cu capabilitati (forte si mijloace) in indeplinirea unor misiuni multinationale.
3. Formularea unei propuneri privind structura unui sistem de comunicatii tactic integrat in mediu standardizat.
Obiective realizate în anul 2010
1. Evaluarea capabilitatilor sistemelor radio tactice (forte si mijloace) in mediu perturbativ.
2. Identificarea si evaluarea unor alternative de module (platforme) de comunicatii informationale cu capabilitati (forte si mijloace) in indeplinirea unor misiuni multinationale.
3. Formularea unei propuneri privind structura unui sistem de comunicatii tactic integrat in mediu standardizat.