GMES (Global Montoring for Environment and Security) este al doilea program major de cercetare initiat la nivel european dupa Galileo. Proiectele derulate în cadrul GMES au ca element comun încercarea de a combina date obtinute cu ajutorul satelitilor de observare a Pamântului cu date in-situ pentru crearea unor aplicatii operationale – servicii de monitorizare pentru implementarea politicilor de mediu si securitate.
Acronim - SARFORGMES CEEX III
SAR (Synthetic Aperture Radar – Radar cu Apertura Sintetica) este una din tehnologiile cele mai avansate, cu relevanta strategica în multe domenii cum sunt: securitate, seismologie, economie, trafic si protectia mediului. În ultimii ani au fost lansati mai multi sateliti de observare a Terrei, sateliti echipati cu instrumente SAR care au permis extinderea domeniilor de aplicatie si au dus la cresterea numarului de utilizatori de date SAR în special dupa succesul ultimelor misiuni ERS (Earth Resources Satellite) si SRTM (Shuttle Radar Topographic Mission).
SARFORGMES cuprinde un ansamblu de activitati menite sa contribuie la crearea si consolidarea unei comunitati stiintifice în România, capabila sa dezvolte activitati de cercetare – dezvoltare la un nivel înalt de competenta în domeniul aplicatiilor GMES care utilizeaza date SAR. Proiectul are de asemenea în vedere dezvoltarea unor parteneriate durabile cu comunitatile stiintifice similare europene si internationale pentru asigurarea unei participari active si eficiente la viitorul program cadru de cercetare (FP7) al Uniunii Europene, precum si cresterea vizibilitatii comunitatii stiintifice SAR din România.